Η Βρετανία επιστρέφει στο Horizon Europe

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τη βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στον Ορίζοντα Ευρώπη αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να συμμετέχει με την ιδιότητα της συνδεμένης χώρας (Associated Country status) από το πρόγραμμα εργασίας 2024 και έπειτα.

Συνεπώς, νομικές οντότητες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να συμμετέχουν στις προκηρύξεις του Ορίζοντα Ευρώπη επί ίσοις όροις σε σχέση με όλες τις επιλέξιμες χώρες και φυσικά θα προσμετρώνται στα ελάχιστα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Διευκρινήσεις:

 Το νέο αυτό status δεν θα ισχύσει για τις προκηρύξεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα εργασίας 2023 ανεξαρτήτως της καταληκτικής τους ημερομηνίας ή της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης επιχορήγησης.

– Οι νομικές οντότητες που θα συμμετάσχουν στις προκηρύξεις του προγράμματος εργασίας 2023 θα υπάγονται στο μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς και θα χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό UK Horizon Financial Guarantee, με την προϋπόθεση πως η πρόταση οδηγηθεί σε Grant Agreement Preparation.

– Το νέο status δεν θα επιφέρει καμία τροποποίηση σε υφιστάμενα έργα.

Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, Rishi Sunak, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εξασφάλισε «βελτιωμένους οικονομικούς όρους συνεργασίας» με το Horizon Europe.

«Έχουμε αφιερώσει χρόνο για να διαπραγματευτούμε τη σωστή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, μια προσαρμοσμένη συμφωνία, η οποία λειτουργεί προς το συμφέρον μας», είπε ο Sunak στους δημοσιογράφους. «Λειτουργεί προς το συμφέρον των ερευνητών και των επιστημόνων μας, αλλά και προς το συμφέρον των Βρετανών φορολογουμένων».

Το γραφείο του Sunak είπε ότι η Βρετανία θα συνδεθεί, επίσης, με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus. «Η σημερινή πολιτική συμφωνία για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο Horizon Europe και στο Copernicus θα ενισχύσει την επιστήμη σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit που υπογράφηκε στα τέλη του 2020, η Βρετανία διαπραγματεύτηκε την πρόσβαση της σε μια σειρά προγραμμάτων επιστήμης και καινοτομίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Horizon, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης για ερευνητές, με ετήσιο προϋπολογισμό 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Βάσει της συμφωνίας, η Βρετανία δεν θα πληρώσει για το χρόνο που είχε «παγώσει» η συνεργασία και ένας μηχανισμός «clawback» θα αποζημιώσει τη χώρα, σε περίπτωση οι Βρετανοί επιστήμονες λάβουν σημαντικά λιγότερα χρήματα από όσα θα προσφέρει η βρετανική κυβέρνηση.

«Η σημερινή κατ’ αρχήν συμφωνία σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να συνεργαστούν στο πνεύμα της φιλικής συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφεραν οι δύο πλευρές σε κοινή δήλωση.

Πηγές: infocom.gr, horizoneurope.gr

Κοινοποιείστε την Ανακοίνωση

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικές με τις δράσεις του Γραφείου μας.